Cultural History programme

Uncategorized

Vrijwilligersvacature: Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, gelegen op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de drie belangrijkste Nederlandse herinneringscentra. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Kamp Amersfoort in gebruik als doorgangs- en tevens strafkamp. Er hebben in deze periode ongeveer 37.000, veelal politieke tegenstanders, gevangen gezeten.

Na de oorlog wilde men de verschrikkelijke ervaringen en herinneringen die samenhangen met de oorlog en het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het, daarom, volledig ontmanteld. Desondanks is ook vandaag de dag nog goed voelbaar hoe het leven er in het kamp uit moet hebben gezien.

Bij Kamp Amersfoort zijn vrijwilligers in veel verschillende functies actief. Er zijn bijvoorbeeld gidsen, gastvrouwen en -heren, onderzoekers en terreinverzorgers. Vrijwilligerswerk bij Kamp Amersfoort is interessant en leerzaam, gaandeweg kom je namelijk meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en de geschiedenis van het kamp, maar leer je ook omgaan met groepen volwassenen, kinderen, jongeren en uniformdragers.

Het motto van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort luidt ‘herinneren, bezinnen en leren’. De stichting is dan ook opgericht om niet te vergeten, of, anders gezegd, om de herinnering levend te houden aan wat zich in de jaren 1941- 1945 in en rondom Kamp Amersfoort heeft afgespeeld. De stichting vraagt bezoekers zich te bezinnen op het verleden, om lessen van het verleden door te geven aan nieuwe generaties en waar mogelijk parallellen te trekken met hedendaagse ontwikkelingen.

Lijkt het jou leuk om als vrijwilliger mee te werken aan deze doelstellingen? Stuur dan een email naar carla@kampamersfoort.nl.

 

We would like to know your opinion on this website and the monthly newsletter