Cultural History programme

Activities

26 November 2017
13:00 - 14:00

Lezing: Joris Luyendijk – De VOC en de crisis van 2008; een historische parallel

Het Nationaal Archief (Den Haag) beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

Het archief organiseert daarnaast ook lezingen, workshops en debatten. Hiervoor worden soms archiefstukken als basis gebruikt die in het archief te vinden, bijvoorbeeld over de Verenigde Oostindische Compagnie.  Als eerste multinational ter wereld, krijgt de VOC namelijk aan het begin van de 17e eeuw te maken met aandelenfraude, pogingen het bedrijf te schaden en speculerende aandeelhouders. Joris Luyendijk, auteur van Dit kan niet waar zijn, vergelijkt in deze lezing het heden en verleden. Hij geeft vervolgens antwoord op de vraag of deze situatie overeenkomsten vertoont met de financiële crisis van 2008.

Kosten: € 10,- (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)
Aanmelden via events@nationaalarchief.nl of koop je kaarten direct via: http://www.gahetna.nl/webshop/lezing-joris-luyendijk-voc-en-crisis-2008-–-historische-parallel

We would like to know your opinion on this website and the monthly newsletter