Cultural History programme

Activities

Internship: Arubaanse Monumenten Bureau

Romy van Vooren

Sinds vijf weken loop ik stage bij het Monumenten Bureau, Aruba. Het klinkt als een droom: wuivende palmbomen, witte stranden, turquoise zee, altijd mooi weer. Dat is het ook, begrijp me niet verkeerd. Maar wat velen vergeten als ze denken aan een buitenlandstage in Aruba is dat er ook moet worden gewerkt, 40 uur in de week ben ik bezig met mijn stage. Ik doe onderzoek naar authentieke Arubaanse huizen met muurornamenten gepleisterd op de gevellijsten en friezen. Deze huizen worden in het Papiaments cas floria of cas decora genoemd (huis met bloemen of versierd huis). Het gaat hierbij vooral om huizen in de kunuk, het platteland van Aruba. Mijn onderzoek omvat de vraag naar de betekenis, herkomst en geschiedenis van deze versieringen. Daarbij werk ik aan de inventarisatie van de cas floria, omdat deze nog niet allemaal als monument zijn bestempeld. Ten slotte zal ik aan het einde van mijn stageperiode een presentatie creëren, waarmee de organisatie de uitkomsten van mijn onderzoek kan verspreiden.

Een onderdeel van mijn stage is om langs alle cas floria op het eiland te gaan – wat bijna onmogelijk lijkt aangezien er zo’n 200 cas floria op het eiland bestaan – om foto’s te nemen en de maten van de versieringen op te meten. Later wordt dit verwerkt in een computerprogramma dat Autocad heet. Dit heeft mij de mogelijkheid gegeven om in een korte tijd enorm veel van het eiland te zien, maar dan niet alleen de gebaande toeristische paden. Aruba is een prachtig eiland, met veel contrasten. Van de witte stranden met wuivende palmbomen naar de kliffen aan de Oostkust tot het binnenland waar de cactus het landschap domineert. Ik leer daarnaast ontzettend veel over de geschiedenis van het eiland. Ik heb een interview afgenomen met een van de archeologen op het eiland, gespecialiseerd in de indianengeschiedenis van Aruba. Hij nam me vervolgens mee naar de vele grotschilderingen die aanwezig zijn op het eiland. Dit is iets wat niet veel mensen weten over Aruba, maar het eiland heeft ontzettend veel grotschilderingen die redelijk goed bewaard zijn gebleven.

Omdat ik bij zoveel cas floria op bezoek ga, heb ik ook veel contact met de Arubaanse bewoners van deze prachtige huizen. Het menselijke aspect van deze stage trekt mij enorm aan. De bewoners weten vaak niet veel over de geschiedenis van hun huis, maar willen er alles aan doen om daar achter te komen en mij te helpen. Ik word overal enorm gastvrij ontvangen en de meeste mensen die ik interview zijn erg enthousiast over mijn onderzoek en het feit dat hun huis daar een rol in speelt. Ook bij het Monumenten Bureau werd ik meteen erg goed ontvangen. Het feit dat ik mijn best doe om me aan te passen aan de Arubaanse cultuur – Papiaments leren, maar ook alles lekker rustig aan doen – wordt gewaardeerd. Ik kan het iedereen aanraden om het eiland te bezoeken en zich onder te dompelen in dit zonnigste stukje Nederland.

Voor meer informatie over de stage van Romy, bekijk haar blog: https://romyvanvoren.wordpress.com/

We would like to know your opinion on this website and the monthly newsletter